Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Def P. & The Beatbusters
Grote Zaal
21.15 uur

Een Nederhopheld en een skaband op een en hetzelfde podium? Ga nou gauw! Nee echt, dat is daadwerkelijk aan de orde. Def P., als voorman van de Osdorp Posse zo ongeveer de uitvinder van de Nederhop, zal op Noorderslag heus optreden met The Beatbusters, die op eigen kracht ook al eens ons spraakmakende festival gehaald hebben. P. en Busters onderhouden overigens al langer nauwe banden. Hij rapte al eens een potje op het derde Beatbusters-album 'Get down to brass tacks' en toen beide groepen elkaar op allerlei festivals geregeld tegen het lijf liepen, was een eentweetje zo gemaakt. Fans uit beide hoeken reageerden enthousiast als The Beatbusters weer eens een Osdorp Posse-klassieker van een ska-hoedje voorzagen. Terwijl enkele Beatbusters de begeleidingsband vormden van Def P. op Lowlands, toen hij daar voor een publiek van 10.000 hippers en hoppers zijn 'Cryptokilostijl'-ding deed. Het gezamenlijke optreden wordt geheel in die stijl geopend, waarna The Beatbusters doen waar zij errug goed in zijn en de climax door beide partijen gezamenlijk wordt opgeblazen.
[beatbusters.jpg]  

De Winnaar van de Popprijs Grote Zaal 22.45 uur
En dat is altijd een spannend moment. Wie zal nu weer met die prijs naar huis gaan? Dat is de grote vraag, waarop het antwoord doorgaans geheim gehouden wordt tot het gordijn in de grote zaal open gaat, als regel om een uur of elf. Soms is iedereen het over de winnaar eens, zoals vorig jaar toen Junkie XL de gelukkige was. Soms zijn er kleinzielige geesten die gevestigde, commerciële maar hardwerkende namen, zoals Marco Borsato of Two Unlimited, de prijs misgunnen. Soms komt die prijs te vroeg, zoals in het geval van Ebo Man, van wie sindsdien bar weinig is vernomen. Soms komt die prijs terecht bij stug volhoudende eigenwijzerikken, zoals bij de onsterfelijke Ex. De Popprijs gaat steevast naar de groep, of artiest, die in het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de Nederlandse popmuziek. Hoe de jury die formule dit jaar interpreteert? Op Noorderslagdag, voor middernacht, zal iedereen het antwoord weten.
 

Junkie XL
Grote zaal
00.15 uur

Met Junkie XL hadden we de vorige keer eens een Popprijswinnaar in huis waarover iedereen het wel eens was. Want wat had-ie hard gewerkt, Tom Holkenborg. En wat had-ie veel bereikt, ook en vooral in het buitenland. Zelfs Amerika ging behoorlijk plat voor de overdonderende big beats en furieuze raps die Tom en zijn vrienden (onder wie Rude Boy van de Urban Dance Squad) op de massa's losliet, terwijl lang niet iedereen kan bogen op optredens in Japan. 'Saturday teenage kick' heette het debuut-album van Junkie XL, de plaat waarmee Tom Holkenborg na jaren sappelen in Weekend At Waikiki en Nerve en als producer van talloze Nederlandse bands eindelijk loon naar werken kreeg. Al geeft ook hij toe dat die plaat achteraf wel een beetje vermoeiend op de nietsvermoedende luisteraar in kan werken. 'Big sounds of the drags' is dan ook anders: warmer, meer song-gericht, sixties bijna, minder beukend, minder leunend op de computer. Big beats zul je amper aantreffen: Holkenborg koos deze keer voor meer gevarieerde ritmes, wat de zeggingskracht van zijn muziek flink ophaalt. Bij een sensationele DJ/edit-set, die Tom in zijn eentje deed op Lowlands, bleek al hoezeer een bom-, bom- en bomvolle tent te gek ging op het splinternieuwe materiaal.
[junkiexl.jpg]  

[acidjunk.jpg] Acid Junkies
Grote Zaal
01.45 uur

Acid: saaie muziek, slechts verteerbaar onder zware invloed van geestveranderende middelen of het meest opwindende sinds de uitvinding van de dansvloer? Wie zijn groep Acid Junkies noemt, neigt duidelijk naar het laatste standpunt. Acid is een directe nakomeling van de oorspronkelijke house uit Chicago, waar een paar snuggere pioniers het briljante idee kregen om eens flink te gaan rommelen met de Roland TB 303 bassynthesizer. Dat kastje was ooit bedoeld voor thuisgitaristen, die op die manier volautomatische baslijnen bij de hand hadden. Maar het ding deugde van geen kant voor zijn oorspronkelijke functie en was in die tijd voor een habbekrats op de tweedehands-markt te krijgen. De doordringende en venijnig kronkelende lijnen die de acid-pioniers uit het onooglijke apparaatje haalden waren door de fabrikant beslist niet zo bedoeld, maar vormden wel de basis voor een heuse stijl die nog steeds op gezette tijden opduikt. Vandaar dat de tweedehands-prijzen sindsdien vele malen over de kop zijn gegaan. En vandaar Acid Junkies, ofwel Brabanders Harold de Kinderen en Stefan Robbers. Laatstgenoemde heeft al de nodige roem vergaard onder namen als Florence en Terrace en leeft hier zijn liefde voor de acid uit. Hun platen, een stuk of vier cd's en het nodige kortebaanwerk, zijn erg onderhoudend. Maar live werken de acid-bubbels pas echt goed.
 


Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
© 1995-2000 vi / Iprecom Groep