Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Ellen ten Damme
Kleine Zaal
20.30 uur

Ellen ten Damme. Die ken je vooral als actrice. Denk aan die geinige Zwitserleven-commercials, waarin La Ellen aan de zijde van Huub Stapel goedbetaald van het goede leven geniet. Denk aan de prachtfilm 'De tranen van Maria Machita', waarin regisseur Paul Ruven handig insprong op de smartlappenrage van een jaar of wat terug en waarin ook de ultieme smartlappenzanger Jacques Herb opdook. Die in dezelfde tijd trouwens ook eens te zien was op Noorderslag, geloof het of niet. Datzelfde geldt trouwens voor onze Ellen, die opeens prachtig zong in het heropgerichte Soviet Sex - met de oorspronkelijke editie uit de vroege jaren tachtig had ze overigens geen bemoeienis. Nu staat ze er weer, maar dan met haar eigen band. Want er worden grote dingen van haar verwacht, op pan-Europees niveau maar liefst. Grote platenmij Mercury heeft zich op de zaak gestort en gaat haar in het hele continent lanceren. Met een debuutalbum dat nog moet komen, maar dat wel in de verf is gezet door Nederpoptoppers als Richard Janssen (Fatal Flowers, Rex, Shine) en JB Meyers (Shine, Charming Children en vooral Supersub). Wie Ellen mist, mist dus heel wat.
[ellentendamme.jpg]  

[bauer.jpg] Bauer Cancelled!
Kleine Zaal
21.30 uur

Bauer komt niet optreden. Vervanger: Mind Menders
 

Daryll Ann
Kleine Zaal
22.30 uur

Cynischer geesten dan schrijvers dezes hadden ze eigenlijk al afgeschreven. Want Daryll-Ann, tja, die lui maakten wel aardige gitaarplaatjes, maar om nou te zeggen dat 't balluh had... En live deugde er ook al weinig van... En de laatste tijd hoorde je helemaal niks van ze... En ze komen eigenlijk van de Veluwe... Maar let goed op! Want 'Happy traum' is niks meer en zeker niks minder dan een sensationele comeback-cd, die de plek van Daryll-Ann in de Nederpophistorie voor altijd verankerd heeft. Drie jaar werd er aan 'Happy traum' (vernoemd naar een folkartiest die nog iets met Bob Dylan van doen schijnt te hebben gehad) gesleuteld, maar dan hebben we ook een kei van een plaat in handen. Warm, intiem, vol prachtige melodieën en steevast een hartverwarmende opbouw. Naar het schijnt heeft niet eens elk groepslid meegedaan op deze sterke comeback, maar die bescheidenheid siert ze: egoproblemen en spierballenvertoon leiden in deze sector zelden tot onvergetelijke platen. En dat is 'Happy traum' dus wel. Terwijl het voltallige Daryll-Ann op Lowlands de ietwat wankele livereputatie ook stevig wist bij te spijkeren.
[daryll-ann.jpg]  

[krezip.jpg] Krezip
Kleine Zaal
23.30 uur

Krezip stuurde een heel net briefje vanuit thuishaven Tilburg naar Noorderslag, waarin ze de onfeilbare programmacommissie heel hartelijk bedankten voor de vorige editie van dit onmisbare festival. Want op Noorderslag '99 was het kersverse Krezip immers een van de blikvangers, die vervolgens razendsnel doorstroomde naar landelijke en wereldroem, gouden platen... Nou, nog net niet, maar zonder Noorderslag was Krezip nog nergens geweest en ze stonden nu mooi op Lowlands '99. Nou dan. Krezip is nu een jaartje ouder, maar nog steeds piepjong: twee jongens en drie meisjes van rond de achttien, die met de blik van de jeugd bijzonder frisse popmuziek maken. Goed, met een tikkeltje hysterie, maar dat maakt de boel nou juist zo leuk. Met producer Oscar Holleman, die je ook kunt kennen van de Heideroosjes, maakte de groep inmiddels een cd'tje dat van henzelf de status van demo-cd meekreeg. U ziet, ondanks hun roekeloze jeugd willen de jongens en meisjes niet al te overhaast te werk gaan. Wat niet wegneemt dat er niet minder dan 500 van die dingen werden verkocht aan de pakweg 3500 dolenthousiaste Lowlands-klanten die er, ondanks het vroege uur, bij waren. 'Meer hadden we er niet meegenomen'. De schatjes.
 

MC Murth The Man-O-Script presenteert de
Nederlandse top van Hip-Hop,Rap en Dj's
Kleine Zaal
00.30 uur

 

[uniq.jpg] U-N.I.Q.

Niemand zal het wagen om Rotterdam te vergelijken met The Bronx (New York) of South Central (Los Angeles), getto's en dus broeinesten van hiphop-talent. Toch vond U-N.I.Q. het leven in een Rotterdamse buitenwijk ook niet echt een pretje. Vanaf zijn veertiende manifesteert hij zich met vlijmscherpe raps, eerst als No Joke, vervolgens als Rabies en tegenwoordig dan als U-N.I.Q. (Universal Novelist Illustrating Quality, u had het wel gedacht). Een carričre als profvoetballer bij Feyenoord ging aan zijn neus voorbij, maar gelukkig is daar wel The Comittee Gunmen: een hiphop-collectief dat ook lieden als E-life en The Postmen omvat. Inmiddels is zijn solodebuut 'Married to music' een welluidend feit.
 

E-Life

Constante factor in vijftien jaar Nederlandse hiphop is E-life, een Rotterdammer van exotische herkomst die er vanaf het begin bij was maar nu pas de vruchten van zijn pionierswerk gaat plukken. Zijn eerste serieuze project was Dope Syndicate, een crew die een paar regelrechte klassiekers produceerde en die in de scene veel respect kreeg. In '96 komt hij eindelijk eens aan een eigen plaatje toe. Op de single 'Stacked with honors' is ook een tot dan toe volslagen onbekende rapper te horen. Maar als deze The Anonymous Mis aan het succes gaat snuffelen met zijn volop gerespecteerde groep Postmen, komt ook voor E-life de weg vrij naar grootsere dingen. 'Eleven' is, na vijftien jaar, eindelijk zijn debuutalbum, een plaat om trots op te wezen.
[e-life.jpg]  

[def_rhymz.jpg] Def Rhymz

Nederlandstalige hiphop? Dat was tot voor kort nog synoniem met de Nederhop van de Osdorp Posse en talloze navolgers. Niet helemaal terecht trouwens, want er bestaat al jaren een onderstroom van rappers in de moerstaal die dichter bij de oude (we bedoelen eigenlijk: funky) waarden van de hiphop blijven dan de wat botte, gretig met hardrock en zo stoeiende Nederhop-legioenen. Denk aan Def Rhymz, die zich al dik tien jaar van het Nederlands bedient. In thuishaven Rotterdam is hij al jaren behoorlijk populair. Zijn single heet 'Doekoe', Surinaams voor geld - maar de rest is in het Nederlands. Net als 'Ali Baba', het tweede nummer op een single die Def Rhymz beslist verder gaat helpen op zijn lange weg naar de top.
 

Brainpower

Wat is een rapper anders dan iemand die op hoog niveau communiceert? Wat dat betreft komt het goed uit dat Brainpower zojuist is afgestudeerd in de communicatiewetenschappen. Alsjeblieft! Heeft die man ook nog wat street credibility in huis misschien? Zeker wel. In zijn vorige woonplaats Rotterdam zette hij al heel wat hiphop-parties op stelten. Maar ook in Amsterdam bleef zijn talent niet lang onopgemerkt. Voor-ie het wist werkte hij met de nodige acts, binnen en buiten de hiphop sectie: Nuclarity, Saskia Laroo, U-Gene & Oh-Jay, Rollarocka en vele anderen. Hij won bovendien ettelijke prijzen in de hiphop/R&B-afdeling van de Grote Prijs van Nederland, net als zijn trouwe DJ TLM.
[brainpower.jpg]  

Cilvaringz

Wie zei daar dat de Nederlandse hiphop in het slop zit? Waarschijnlijk niemand en hebben de Gebroeders Geurtsen weer te lang naar Motörhead zitten luisteren. Want niets, lieve lezers, niets is minder waar. Neem nou Cilvaringz. Komt uit Tilburg en mag zich de eerste Europese artiest op het Wu Tang-label noemen! En dat is een status waarbij elke rechtgeaarde hiphop-liefhebber zijn vingers dient af te likken. Cilvaringz wil terug naar het ouwe vertrouwde Wu Tang-geluid en stuurde de eerste lading beats terug naar hofproducer RZA met de boodschap dat ze hem niet rauw genoeg waren. Rauw en brutaal, dan schop je het ver in de hiphop.
 

Spookrijders

Nederhop: botte Nederlandstalige teksten op nog botter beukende ritmes, niet bepaald de echte shit. Maar ho! Dan ken je de Spookrijders nog niet. 'De echte shit', hun debuut, klonk al als een belofte, die op 'De klokkenluiders van Amsterdam' meer dan ruimschoots werd ingelost. Sterke, rauw groovende beats, spookachtige (we blijven in de sfeer) strijkerspartijen en meeslepende raps van Stefan Kuil en Clyde Lowell, dat zijn de voornaamste ingrediënten op die schokkend goede cd. Alles in goede banen geleid door DJ en producer Cliften Nille, dat wel natuurlijk. De Spookrijders zijn inmiddels niet meer te stoppen.
[spookrijders.jpg]  

[wipneus_en_pim.jpg] Wipneus en Pim
Kleine Zaal
02.15 uur

DJ's, u kent ze wel. Ambassadeurs van de nieuwe dansmuziek, shamanen van de trance, profeten van een nieuwe, op techno-technologie gebaseerde samenleving. En dik betaald bovendien. Bij Wipneus en Pim gaat het er effe anders aan toe, behalve misschien bij de afrekening. Edwin van 't Schip en Mark Kneppers hielden zich ook al bezig met moderne dansmuziek, toen ze in de zomer van 1996 besloten dat het eens tijd werd voor Iets Anders. Niet zomaar een nieuwe trend, maar gewoon, ouderwetse gezelligheid. Ze putten niet uit de hitlijsten van morgen, maar uit die van de afgelopen, pak hem beet, dertig jaar. Waarbij ze de floplijsten niet overslaan, want zijn sommige floppers achteraf niet de grootste toppers? Nou dan!
 


Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
© 1995-2000 vi / Iprecom Groep