Archief

Groningen, woensdag 9 januari 2002

LAST MINUTE WIJZIGINGEN EUROSONIC EN NOORDERSLAG

Er zijn een aantal last minute wijzigingen in de tijdschema's van zowel EuroSonic als Noorderslag. Hieronder volgt een overzicht van de wijzigingen. Toch geldt nog steeds dat de programma's van beide festivals onder voorbehoud zijn. Op vrijdagavond zijn er in alle EuroSonic-podia en op zaterdagavond in De Oosterpoort actuele tijdschema's beschikbaar.


Tijdschema Minerva-zalen EuroSonic gewijzigd
Om op voorhand klachten over geluidsoverlast van de bewoners in de buurt rondom Academie Minerva te voorkomen, is besloten het tijdschema van het dance-programma in beide zalen (main hall en small hall) om te gooien. Het tijdschema van die zaal ziet er nu als volgt uit.
20.15 - 21.00 uur Perplex main hall
21.00 - 21.45 uur Stereo Total small hall
21.45 - 22.45 uur The Bays main hall
22.45 - 23.30 uur SI Futures small hall
23.30 - 00.15 uur Llorca main hall
00.15 - 01.00 uur Dax Riders small hall
01.00 - 01.45 uur SpicyGoat main hall

Volgorde acts Entreehal Noorderslag gewijzigd
De volgorde van de live-acts in de Entreehal van het Noorderslag festival is gewijzigd. Het tijdschema van die zaal ziet er nu als volgt uit.
20.45 - 21.05 uur LPC
21.05 - 21.30 uur DJ Precise
21.30 - 22.00 uur Tashas World
22.00 - 22.30 uur DJ Precise
22.30 - 23.00 uur Nicotine feat. Gotcha!
23.00 - 23.30 uur DJ Precise
23.30 - 00.00 uur E-Life
00.00 - 00.30 uur DJ Shockwave
00.30 - 01.00 uur Big Boy Caprice
01.00 - 01.30 uur DJ Switch
01.30 - 02.00 uur Relax
02.00 - 02.30 uur DJ Edzon & DJ Precise
02.30 - 03.00 uur Empress
De Entreehal is hosted by MC Shyrock.

Presentatoren Noorderslag bekend
De verschillende zalen van het Noorderslag festival worden gepresenteerd door:
OOR Zaal/Kleine Zaal: Wilco Terwijn
Marathon Zaal: hosted by Enrico Riva
Foyer: Ro Krom
Grote Zaal: Giel Beelen
Music Maker Discovery Stage/Kelder: Meindert Talma
Enteehal: hosted by MC Shyrock en DJ Precise
Binnenzaal: hosted/visuals by VJ-collectief Stanzacrew

Tijdschema Plato EuroSonic gewijzigd
De volgorde van de optredende bands en artiesten in Plato is gewijzigd. Het tijdschema daar ziet er nu als volgt uit.
20.15 - 21.00 uur Tiedo
21.20 - 22.05 uur The Herman Grimme Experience
22.30 - 23.15 uur Lawn
23.30 - 00.15 uur The Dollybirds

Plato zorgt overigens voor nog meer festivalsfeer door zowel vrijdag als zaterdag showcases te presenteren van een aantal bands en artiesten van het EuroSonic en Noorderslag programma. Op vrijdag 11 januari spelen vanaf 13.00 uur onder andere This Beautiful Mess, 16 Down, Caesars Palace, Zornik, Mardi Gras bb, Millionaire en Stereo Total live in de winkel aan de Oude Ebbingestraat 41-43. Op zaterdag 12 januari zijn er vanaf 13.00 uur live-optredens van David Kitt, Kirsten, Suimasen, Luie Hond, De Kift en Johan. Special guests zijn Ml, Birgit en Bløf. OOG Radio zendt opnamen van de concerten en interviews met de bands/artiesten uit.


Groningen,
vrijdag 4 januari 2002

TWARRES TOEGEVOEGD AAN PROGRAMMA EUROSONIC

Nadat eerder al Krezip was 'ontmaskerd' als de surprise act van het EuroSonic festival is er opnieuw een verrassing. Op het allerlaatste moment is de Friese supergroep Twarres toegevoegd aan het programma van EuroSonic. De groep rond Mirjam Timmer en Johan van der Veen, winnaars van een Top Of The Pops Newcomer Award 2001, treedt op in de USVA van 1.30 tot 2.00 uur.

Naast Twarres is ook Funkajazzity toegevoegd aan het EuroSonic programma. Zij openen de CNR Music showcase in café D'Ubee om 21.45 uur. In De Troubadour hebben Cousin X en Antapnux van plaats verwisseld, zodat Antapnux nu speelt van 1.00 tot 1.30 uur op het bovenpodium (second floor) van De Troubadour en Cousin X van 1.30 tot 2.00 uur op het benedenpodium (first floor).

Eerder was al bekend dat de Finse groep Kwan niet naar Groningen komt en dat in plaats daarvan de Nederlandse band Beam is geprogrammeerd (Grunneger Sproak van 23.00 tot 23.45 uur).

In de programmering van Noorderslag zijn vooralsnog geen wijzigingen, maar het programma blijft onder voorbehoud. Wat staat is in ieder geval de uitreiking van De Popprijs, de meest prestigieuze prijs van de Nederlandse popmuziek, om 22.45 uur in de Grote Zaal van De Oosterpoort. De winnaar speelt aansluitend op de bekendmaking een set van zo'n 45 minuten en geeft daarna een persconferentie in de Oval Office/perskamer van De Oosterpoort.

Ondanks hardnekkige berichten dat EuroSonic ook uitverkocht zou zijn, er zijn nog steeds kaarten beschikbaar voor EuroSonic bij de 155 grotere postkantoren, de 33 GWK-kantoren, de 11 grotere VVV-kantoren, via de Ticketlijn (0900-3001250), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen. In Groningen ook aan de kassa van De Oosterpoort en bij Plato en Elpee.
Kaarten voor EuroSonic kosten Euro 13,- (fl. 28,65) exclusief servicekosten.
Noorderslag is wel uitverkocht.


PRESENTATIE OPLEIDING MUZIEKMANAGER OP NOORDERSLAG SEMINAR

3 januari 2002

In september 2002 start Fontys Bedrijfshogeschool in samenwerking met Conamus een opleiding Artist Management. Doel van de opleiding is het aanbrengen van kennis, vaardigheden en een attitude om succesvol te kunnen opereren in de (internationale) muziekindustrie als artist manager. De opleiding wordt ondersteund door de Stichting Leergang Entertainment, Buma, NVPI, Sena en NMUG. De opleiding wordt op zaterdag 12 januari 2002 gepresenteerd tijdens het Noorderslag Seminar in De Oosterpoort in Groningen.

Het initiatief is enkele jaren geleden in gang gezet, toen tijdens een conferentie over het exporteren van Nederlandse muziek bleek dat de expertise onder Nederlandse managers over de gang van zaken binnen de muziekindustrie zeer beperkt is. Momenteel is slechts een klein aantal managers in de Nederlandse muziekscene op professionele wijze actief. Het merendeel van de Nederlandse artist managers verricht werkzaamheden op parttime basis. Kennis van zaken wordt daardoor slechts in beperkte mate opgebouwd en doorgegeven. Conamus acht het zowel in het belang van de Nederlandse muziekindustrie, de Nederlandse muzikanten evenals in het belang van Nederlandse componisten en tekstdichters als daar verandering in komt.

In de opleiding ligt het accent behalve op kennisvergroting over de muziekindustrie en op branchegerichte kennis van het vak ook op het trainen van managementvaardigheden, waarbij wordt uitgegaan van een werksfeer als 'pop artist management', en niet op het begeleiden van klassieke musici of het managen van evenementen.

De opleiding is op HBO niveau en leidt tot een officieel certificaat van de Fontys bedrijfshogeschool. Het instroomniveau is een afgeronde VWO-, HAVO- of MBO-opleiding. Daarnaast zullen ook cursisten worden toegelaten die aanwijsbaar op een eender werk- en denkniveau actief zijn en die minstens een jaar werkervaring hebben in de muziek-, show- en/of entertainmentbusiness. Gezien het internationale karakter van het werk als artist manager, is redelijke kennis van Engels vereist. Administratieve, boekhoudkundige alsmede juridische en economische kennis is een pre.

Het streven is om maximaal tien cursisten tegelijk op te leiden in eerste instantie een maal per jaar en bij grote belangstelling twee maal per jaar. De opleiding is in modulaire vorm: in principe is er sprake van vijf modules, die tezamen twintig dagdelen beslaan. Daarnaast moet de cursist de nodige zelfstudie verrichten. Sluitstuk van de opleiding is het schrijven van een 'Artist Business Plan' door de cursist, waarin de kennis en vaardigheden worden uitgedrukt. Een en ander moet in zes weken worden afgerond.

De opleiding zal in september in Tilburg van start gaan. Presentatie van de opleiding is tijdens het Noorderslag Seminar op zaterdag 12 januari, in De Oosterpoort in Groningen. De presentatie wordt verricht door drs Alexander Beets en vindt plaats om 12.30 uur in de Rode Zaal.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fontys Hogescholen,
Domien Korndörffer, 0877 875 673 , d.korndorffer@fontys.nl


PERSBERICHT

De Popprijs op 12 januari uitgereikt

3 januari 2002


De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, wordt zaterdag 12 januari tijdens Noorderslag in Groningen uitgereikt. Wie de prijs wint, wordt pas dan bekendgemaakt. Wel is bekend dat de winnaar op diezelfde avond om middernacht een persconferentie zal geven in de Oval Office van De Oosterpoort.

De Popprijs is een initiatief van de BV Pop en wordt uitgereikt door Conamus, Buma en Sena Performers. Conamus is de organisatie ter ondersteuning van Nederlandse lichte muziek in binnen- en buitenland. Buma is de vereniging van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland en Sena Performers is de sectie uitvoerenden van Sena, de organisatie die de naburige rechten voor uitvoerende kunstenaars en platenproducenten in Nederland incasseert en verdeelt. Het prijzengeld van Euro 10.000 is beschikbaar gesteld door Buma, Conamus en Sena Performers.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In 2000 werd de Popprijs uitgereikt aan Postmen. Vorig jaar viel de prijs ten deel aan Arling & Cameron.
Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn. Bettie Serveert, Marco Borsato, Herman Brood, Claw Boys Claw, Eboman, The Ex, Junkie XL The Nits, Osdorp Posse, Mathilde Santing, The Scene, 2 Unlimited en Urban Dance Squad.

De Popprijs wordt traditioneel uitgereikt tijdens Noorderslag, het festival in De Oosterpoort dat ieder jaar de nieuwe lichting aan Nederlandse rock, pop en dance voor het voetlicht brengt. De uitreiking zal om 22.45 plaatsvinden in de Grote Zaal van de Oosterpoort en zal worden gevolgd door een optreden van de winnaar. Uitreiking en
optreden worden live uitgezonden door Radio 3FM.

De jury bestond dit jaar uit:
Fer Abrahams (NCRV)
Gijsbert Kamer (De Volkskrant)
Albert Hartwig (BV Pop/FNV Kiem)
Gert van Veen (Club Risk)
Peter Sikkema (De Oosterpoort)
Willem van Zeeland (Tivoli)
Juryvoorzitter was Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem)

Niet voor publikatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter van Adrichem bij Conamus: 035 - 6218748


NOORDERSLAG SEMINAR | VRIJDAG 11 JANUARI | ZATERDAG 12 JANUARI | 12.00 - 18.00

NOORDERSLAG SEMINAR BESPREEKT HET NEDERLANDSE MUZIEKKLIMAAT


3 januari 2002


Het zijn roerige tijden voor de muziekindustrie en de Nederlandse platen- en concertbranche en media blijven daarbij niet buiten schot. Op het jaarlijkse Noorderslag Seminar - het grootse muziekseminar van Nederland - komen dit jaar een groot aantal kwesties aan bod die platenmaatschappijen, concertpodia, boekingsbedrijven, agenten, muziekuitgevers en muziekauteurs, rechtenorganisaties, managements en aanverwante partijen aangaan en waarbij de overheid vaak tevens een rol vervult.

De afgelopen jaren hebben Napster en andere digitale distributieperikelen de platenindustrie en de muziekauteurs de grootste kopzorgen bezorgd: beweren sommigen dat digitale distributie van muziek het aanbod alleen maar groter en breder maakt, anderen zien hun rechten en broodwinning in gevaar. Daarnaast geldt dat de voorgenomen en weer afgelaste etherfrequentieveiling de muziekindustrie grote parten speelt en wordt zowel in Nederland als internationaal argwanend gekeken naar het feit dat meer en meer platenmaatschappijen onderdeel gaan uitmaken van grote mediaconcerns. Iets vergelijkbaars is aan de hand in de concertindustrie: het grootste deel van de boekingskantoren in Europa en Amerika is in handen van drie grote bedrijven die daarmee het grootste deel van de markt voor concerten beheersen. Daarnaast hebben de nieuwe Arbowet en het nieuwe Programmeringsfonds grote gevolgen voor de gang van zaken bij de Nederlandse festivals en concertpodia.

Al deze kwesties (en meer!) komen op Noorderslag Seminar aan bod. Zo gaan twee panels over Digitale Distributie in op muziekrechten en digitale downloads in het post-Napster tijdperk. De wensen van de Nederlandse muziekindustrie voor een goed aanbod aan muziek in de ether komen aan bod in het 'Het Ideale Radiolandschap' panel. Vertegenwoordigers van de platenindustrie, de concertbranche en de media nemen deel aan het panel over 'Machtsconcentraties Binnen De Industrie', terwijl de positie van onafhankelijke concertpromotors versus de grote boekingsbedrijven aan bod komt in het Engelstalige 'The Corporate Influence'-panel, gepresenteerd door het Britse blad Audience.

Dit jaar is Noorderslag Seminar meer dan ooit tevoren een internationale affaire: zo komen ruim 60 internationale concertboekers- en promotors naar Groningen voor de jaarlijkse bijeenkomst van The Network en hebben Yourope (een platform van grote Europese festivals) en de European Broadcasting Union een bespreking op het Seminar. Een 'Territory Focus Meeting Germany' gaat in op hoe een band in Duitsland gelanceerd kan worden. Ook komt aan bod hoe een Europese act het beste internationaal gemanaged wordt en hoe een band op de grote Europese festivals terechtkomt. Veel spektakel wordt verwacht van het 'Brilliant Or Bollocks'panel, waarin een keur aan EuroSonic en Noorderslag-bands de revue zullen passeren voor een aantal internationale critici, waaronder de Britse DJ John Peel.

Daarnaast besteed het Seminar aandacht aan het slechte imago van de platenindustrie, gaat een panel onder leiding van DJ Lady Aïda in op twaalf jaar dance-cultuur en wat daar mis mee is, en wordt Herman Brood manager Koos 'coach' van Dijk publiekelijk geïnterviewd. Tenslotte gaan een aantal panels in op de inhoud van stromingen als lounge en electro en geven zowel de Amerikaanse gitarist/producer Steve Albini als BMG vice-president Maarten Steinkamp een keynote speech.
Het Seminar vindt plaats op 11 en 12 januari in De Oosterpoort in Groningen, op de dagen van de EuroSonic- en Noorderslag-festivals.

Programma onder voorbehoud. Meer informatie op de website www.noorderslag.nl

Het Noorderslag weekend wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag, in samenwerking met Conamus, De Oosterpoort en het Nationaal Pop Instituut (NPI), European Broadcasting Union (EBU), Muziek en Beeld, the Network, NVPI, VNP en Yourope gesponsord door Essent Awards, Essent, CocaCola, Iprecom, Samson en Sonnema ID en met ondersteuning van Ampco Pro-Rent, Audience Magazine, Buma, Buro Gogo, EVD, Fono, Gemeente Groningen, Ministerie van OC&W, Mojo Concerts/ Clear Channel Entertainment, Music Maker, Norma, P3 Danmark, Plato, Provincie Groningen, Radio 3FM, OOR, Sena, STAP, Studio Brussel en het Thuiskopiefonds.

Noorderslag Seminar
Postbus 929
1200 AX HILVERSUM
tel: 035 621 87 48
fax: 035 621 27 50
e: noorderslag@conamus.nl


Groningen, 18 december 2001


SURPRISE ACT EUROSONIC = KREZIP
Met het verschijnen van het Programma Magazine voor EuroSonic en Noorderslag kunnen we niet langer geheim houden dat niemand minder dan Krezip de surprise act van het EuroSonic festival is. En waarom zouden we ook; we zijn er reuze trots op dat de band naar Groningen komt. Krezip is voor het eerst sinds lange tijd weer te horen op een Nederlands podium.

Om de verwachte stormloop op het Grand Theatre, de zaal waar Krezip om 21.35 uur optreedt, in goede banen te leiden is het volgende bedacht. Mensen die het optreden van Krezip willen bijwonen, moeten twee dingen doen. Eén: een kaartje kopen voor EuroSonic. Twee: een zogenaamde Pluskaart zien te bemachtigen. Om zo'n Pluskaart in het bezit te krijgen, kan men vóór 31 december een e-mail met naam en adres sturen naar krezip@eurosonic.nl onder vermelding van het nummer van het EuroSonic-kaartje. Uit die ingestuurde mailtjes gaan wij loten en de winnaars krijgen de Pluskaart automatisch thuisgestuurd.

Nog voldoende kaarten beschikbaar voor EuroSonic
Noorderslag mag dan uitverkocht zijn, voor EuroSonic zijn nog voldoende kaarten beschikbaar bij de 155 grotere postkantoren, de 33 GWK-kantoren, de 11 grotere VVV-kantoren, via de Ticketlijn (0900-3001250), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen. In Groningen ook aan de kassa van De Oosterpoort en bij Plato en Elpee. Kaarten voor EuroSonic kosten Euro 13,- (fl. 28,65) exclusief servicekosten.

Wijzigingen EuroSonic: Beam vervangt Kwan
In de programmering van EuroSonic zijn de eerste wijzigingen een feit. De Finse band Kwan, die stond geprogrammeerd in de Grunneger Sproak, komt niet. In plaats daarvan speelt de Nederlandse band Beam. Verder gaat de band Morningstar (geprogrammeerd in de large room van café De Beurs) vanaf nu door het leven onder haar nieuwe naam Alamo Race Track.

Voor meer informatie: Evelyn Koopmans, Publiciteit Noorderslag weekend
T: 06 - 28919661 / E: evelyn@noorderslag.nl


Groningen, dinsdag 11 december 2001

NOORDERSLAG IS UITVERKOCHT !!!

Het Noorderslag festival in Groningen is uitverkocht. Al na anderhalve week zijn alle beschikbare kaarten voor het evenement verkocht, een record in de geschiedenis van het inmiddels 16-jarige festival. Ook de kaartverkoop voor EuroSonic, het Europese showcasefestival op de vrijdag voor Noorderslag, loopt razendsnel. Bijna de helft van de beschikbare kaarten is verkocht. Het programma ziet er als volgt uit.

EuroSonic, vrijdag 11 januari, binnenstad van Groningen, aanv: 20.00 uur
16 Down (NL), 4Lyn (D), AC Acoustics (GB), Aereogramme (GB), Alamo Race Track (NL), Antapnux (NL), Automatic Buffalo (B), Bakeliet Sound System (NL), The Bays (GB), Beam (NL), Blind Dog (S), Bodhi (NL), Caesars Palace (S), Cassady (NL), Celtica (GB), Clone (CH), Cristina Dona (I), Cousin X (NL), Danny Vera & DélaVegaz (NL), Daryll-Ann (NL), David Kitt (IRL), Dax Riders (F), Dead Brothers (CH), Di-Rect (NL), DJ Chamelian (NL), DJ Gijsbert (NL), DJ Groovemaster Johnson (NL), DJ Keu (NL), DJ Le Funkubine (NL), DJ Pan (NL), DJ St. Paul (NL), DJ Van Bellen (NL), DJ Wizard (NL), The Dollybirds (NL), Drum-Attic Twins (GB), Ekova (F), Ernst Löw (NL), Ernesto Oosthuizen (NL), Exota Springs (NL), Gather Roses (NL), Heaven Street Seven (HUN), The Herman Grimme Experience (NL), Isak (S), Ish (NL), Jane Doe (NL), Jaya The Cat (USA), Jomi Massage (DK), Judith (NL), King Shiloh Sound System (NL), Lawn (NL), L-Dopa & MC (NL), Leaves (ICE), Lex Koopman (NL), Liquid (NL), Llorca (F), Lo Fidelity All Stars (GB), Longplayers live (NL), Lovehandles (NL), Mardi Gras bb (D), Maximilian Hecker (D), MC Lyrical Tie (NL), Millionaire (B), Ml (NL), Monza (B), Moonlake (B), The Music (GB), Negative Space Cowboys (IRL), New Cool Collective (NL), Nomen (NL), Noon (NL), Paleface (SF), Passion Flower (NL), The Perishers (S), Perplex (NL), Peter Dolving (S), The Plan (S), Pompidou (NL), Rapalje (NL), Reiziger (B), Renegade Soundwave dj-set (GB), Room No. 13 (NL), Rosemary's Sons (NL), Saybia (DK), Sergent Garcia (F), Shikari (NL), The Shot Mugs (NL), SI Futures (GB), SpicyGoat (GB), Stereo Total (D), Supersub (NL), Swan Lee (DK), Thilo (NL/D), This Beautiful Mess (NL), Vicious Visjes (NL), The Waistcoats (NL), Wray Gunn (PORT), Zebra (NL), Zornik (B) (programma onder voorbehoud)

Noorderslag, zaterdag 12 januari, De Oosterpoort Groningen, aanv: 20.30 uur
16 Down, After Forever, Big Boy Caprice, Birgit, Black Market Audio, Bløf, De Kift, Di-Rect, DJ Aardvärck, DJ Edzon, DJ Estroe, DJ Precise, DJ Shockwave, DJ Switch, Elfi-Jarz, E-Life, Empress, Enrico Riva, Floris, Fools Fatal, IM, Jark Prongo, Johan, Jovink & De Voederbietels, Kirsten, Klein vs Fatmen, Legowelt, LPC, Luie Hond, Marco V., MC Shyrock, Mimezine, Nicotine feat. Gotcha!, Peel Seamus, Peter Pan Speedrock, Praful, Racoon, Relax, Rose, The Sheer, Soaptrip, Soulvation, Stuurbaard Bakkebaard, Suimasen, Tashas World, Vitamin X, Wealthy Beggar, Winnaar Popprijs 2001, Zober (programma onder voorbehoud)

Kaartverkoop loopt razendsnel
Noorderslag is uitverkocht, maar voor EuroSonic zijn nog voldoende kaarten te koop bij de 155 grotere postkantoren, de 33 GWK-kantoren, de 11 grotere VVV-kantoren, via de Ticketlijn (0900-3001250), www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen.
In Groningen ook aan de kassa van De Oosterpoort en bij Plato en Elpee.
Kaarten voor EuroSonic kosten Euro 13,- (fl. 28,65) exclusief servicekosten.

Live op Radio 3FM en www.3voor12.nl
Voor de thuisblijvers is er ook genoeg lol te beleven aan EuroSonic en Noorderslag want beide festivals worden door Radio 3FM opgenomen en deels live uitgezonden. Zowel vrijdag 11 (EuroSonic) als zaterdag 12 januari (Noorderslag) wordt er van 21.00 tot 03.00 uur een live-uitzending verzorgd vanuit Groningen. Tijdens EuroSonic wordt de uitzending gemaakt in VERA, waarbij optredens in verschillende locaties (onder andere die in het Grand Theatre en Huize Maas) live worden uitgezonden, afgewisseld met sfeerreportages. Tijdens Noorderslag zit de crew van Radio 3FM in het hart van De Oosterpoort, op de trap tussen de Grote en de Kleine Zaal.
Ook VPRO's 3 voor12 is van de partij. Het Noorderslag festival op de zaterdagavond is live te volgen via www.3voor12.nl. Verder maakt 3 voor 12 een on-line verslag van het Noorderslag Seminar (overdag) op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari.

Programma Magazine
Het Programma Magazine van EuroSonic en Noorderslag verschijnt eind deze week bij de kersteditie van OOR. Het Programma Magazine wordt verder via PIAS verspreid in platenzaken in Nederland, en zal in het noorden op een groot aantal adressen voorhanden zijn.

Noorderslag CD
Ieder jaar verschijnt er een Nieuw Nederlands Peil CD met tracks van de bands en artiesten die dat jaar op het Noorderslag festival spelen. Ook dit jaar wordt er door Conamus in samenwerking met platenmaatschappij Play It Again Sam een CD uitgebracht. Onder de naam Noorderslag CD zijn daarop nummers te vinden van Suimasen, Racoon, 16 Down, IM, Mimezine, Wealthy Beggar, Johan, Floris, Klein vs Fatmen, Di-Rect, Fools Fatal, Soaptrip, Stuurbaard Bakkebaard, De Kift, Black Market Audio, Legowelt, After Forever en Peter Pan Speedrock. De disc met ruim 70 minuten nieuwe Nederlandse muziek ligt voor de Kerst in de winkel.

Kijk voor het laatste nieuws op de website: www.noorderslag.nl

Het Noorderslag weekend wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag,
in samenwerking met
Conamus, De Oosterpoort en het Nationaal Pop Instituut (NPI), European Broadcasting Union (EBU), Muziek en Beeld, the Network, NVPI, VNP en Yourope
gesponsord door
Essent Awards, Essent, CocaCola, Iprecom, Samson en Sonnema ID
en met ondersteuning van
Ampco Pro Rent, Audience Magazine, Buma, Buro Gogo, EVD, Fono, Gemeente Groningen, Ministerie van OC&W, Mojo Concerts/Clear Channel Entertainment, Music Maker, Norma, NOS, OOR, P3 Danmark, Plato, Provincie Groningen, Radio 3FM, Sena, STAP, Studio Brussel en het Thuiskopiefonds


Voor meer informatie en/of foto's: Evelyn Koopmans, publiciteit Noorderslag weekend
T: 06 - 28919661
E: evelyn@noorderslag.nl


Groningen, maandag 26 november 2001

PROGRAMMERING EUROSONIC/NOORDERSLAG ROND

De programmering van EuroSonic en Noorderslag op respectievelijk vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 in Groningen is rond. In het weekend waarin de kaartverkoop voor beide festivals van start is gegaan, kwamen de programmeurs met de laatste namen naar buiten. EuroSonic is dit jaar groter dan ooit. De bijna 100 optredens zijn verdeeld over 19 zalen en in totaal 25 podia. Het definitieve programma ziet er als volgt uit.

EuroSonic, vrijdag 11 januari, binnenstad van Groningen, aanv: 20.00 uur
Grand Theatre main hall:
Paleface (SF), Surprise act, Sergent Garcia (F), Aereogramme (GB)
Grand Theatre small hall:
Cristina Dona (I), Ekova (F), The Perishers (S), Jomi Massage (DK)
Huize Maas back room:
Monza (B), Millionaire (B), David Kitt (IRL), 4Lyn (D)
Huize Maas front room:
Zornik (B), Heaven Street Seven (Hon.), The Wray Gunn (Port.), Clone (CH)
VERA:
Swan Lee (DK), Leaves (ICE), The Music (GB), Caesars Palace (S), Reiziger (B)
Minerva main hall:
Stereo Total (D), The Bays (GB), Llorca (F), SpicyGoat (GB)
Minerva small hall:
Perplex (winnaar GPvNL dance), SI Futures (GB), Dax Riders (F)
Mutua Fides (Vindicat):
The Plan (S), AC Acoustics (GB), Peter Dolving (S), Saybia (DK)
Muziekschool:
Maximilian Hecker (D), Mardi Gras bb (D), Dead Brothers (CH)
Grunneger Sproak: The Agency Group presents
Automatic Buffalo (B), Jaya The Cat (VS), Kwan (SF), Blind Dog (S)
Newscafé: Murphy's Celtic Voyage
DJ Wizard (NL), Rapalje (NL), Celtica (GB)
Coca Cola Stage (The Palace): Fillin' Da Gap presents Sonic Edge with…
DJ Pan (NL), DJ Le Funkubine (NL), Longplayers live (NL), DJ Chamelian (NL), Drum-Attic Twins dj-set (GB), Renegade Soundwave dj-set (GB), DJ Groovemaster Johnson (NL), DJ Van Bellen (NL), Hosted by MC Lyrical Tie, Visuals by Negative Space Cowboys (IRL)
Stadsschouwburg: Sony Music Presents
Ml (NL), Isak (S), Teddybears sthlm (S), Lo Fidelity All Stars (GB), New Cool Collective (NL)
USVA: Dino Music presents
Judith (NL), Di-Rect (NL), Ish (NL), 16 Down (NL)
De Beurs large room: Excelsior Recordings presents
Morningstar (NL), Supersub (NL), Daryll-Ann (NL), Pop-O-Matic Revu with DJ St. Paul & DJ Gijsbert (NL)
De Beurs small room: Sally Forth Records, Pierre Music presents
Jane Doe (NL), Moonlake (B), This Beautiful Mess (NL)
D'Ubee: CNR Music presents
Ernst Löw (NL), Bodhi (NL)
De Kar: GRAP presents
L-Dopa & MC (NL), Passion Flower (NL), King Shiloh Sound System (NL)
De Spieghel downstairs: Warner Music presents, Stichting Friesland Pop presents
Rosemary's Sons (NL), Pompidou (NL), Room No. 13 (NL), The Shot Mugs (NL), Bakeliet Sound System (NL)
De Spieghel upstairs: Singer/songwriters
Lex Koopman (NL), Ernesto Oosthuizen (winnaar GPvNL singer/songwriter), Thilo (NL/D), DJ Keu (NL), Gather Roses (NL)
De Troubadour: Simplon, Rode Oortjes & Pop=Prima present
Cassady (NL), Zebra (NL), Liquid (NL), Vicious Visjes (NL), Antapnux (NL), NoMeN (NL), Noon (NL), Shikari (NL), Cousin X (NL)
Plato: Plato presents
The Dollybirds (NL), The Herman Grimme Experience (NL), Lawn (NL)
Café Koster:
Danny Vera & DélaVegaz (NL), The Lovehandles (NL), Exota Springs (NL)
Benzinebar:
The Waistcoats (NL)
(programma onder voorbehoud)

Noorderslag, zaterdag 12 januari, De Oosterpoort Groningen, aanv: 20.30 uur
Grote Zaal:
16 Down, Winnaar Popprijs 2001, Johan, Bløf
Kleine Zaal:
Birgit, Suimasen, De Kift, Racoon, After Forever, Soulvation, Mimezine
Foyer:
Zober (winnaar GPvNL pop/rock), Di-Rect, Luie Hond, Peter Pan Speedrock, Jovink & De Voederbietels
Marathon Zaal:
Enrico Riva, Floris, Praful, Rose, IM
Music Maker Discovery Stage (Kelder):
Stuurbaard Bakkebaard, Klein Vs. Fatmen, Soaptrip, Elfi-Jarz, Kirsten, Wealthy Beggar, The Sheer, Fools Fatal, Vitamin X
Entreehal:
LPC, Tasha's World, Big Boy Caprice, Nicotine feat. Gotcha!, DJ Shockwave, Empress & Band, DJ Switch, Relax, DJ Edzon, E-Life, Hosted by DJ Precise & MC Shyrock
Binnenzaal:
DJ Aardvärck, Legowelt, Peel Seamus, Black Market Audio, Jark Prongo, DJ Estroe,
Marco V
(programma onder voorbehoud)

De tijdschema's voor EuroSonic en Noorderslag zijn begin december te vinden op www.noorderslag.nl.

Het Programma Magazine van EuroSonic en Noorderslag verschijnt half december bij de kersteditie van OOR. Het Programma Magazine wordt verder via PIAS verspreid in platenzaken in Nederland, en zal in het noorden op een groot aantal adressen voorhanden zijn.

De kaartverkoop loopt bij de 151 grotere postkantoren, de 33 GWK-kantoren, de 11 grotere VVV-kantoren, via de Ticketlijn (0900-3001250), via www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen. In Groningen ook aan de kassa van De Oosterpoort en bij Plato en Elpee.
Kaarten voor EuroSonic kosten Euro 13,- (fl. 28,65); kaarten voor Noorderslag zijn Euro 26,- (fl. 57,30); een passe-partout voor beide avonden is Euro 34,- (fl. 74,93). Deze bedragen zijn exclusief servicekosten.

Kijk voor het laatste nieuws op de website: www.noorderslag.nl


Het Noorderslag weekend wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag,
in samenwerking met
Conamus, De Oosterpoort en het Nationaal Pop Instituut (NPI), European Broadcasting Union (EBU), Muziek en Beeld, the Network, NVPI, VNP en Yourope
gesponsord door
Essent, Ampco Pro-Rent, CocaCola, Iprecom, Samson en Sonnema ID
en met ondersteuning van
Essent Awards, Buma, Buro Gogo, EVD, Fono, Gemeente Groningen, Ministerie van OC&W, Mojo Concerts/ Clear Channel Entertainment, Music Maker, P3 Danmark, Plato, Provincie Groningen, Radio 3FM, Sena, STAP, Studio Brussel en het Thuiskopiefonds

De Popprijs
De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Conamus met steun van Buma en SENA performers

Noorderslag-CD
De Noorderslag-CD is een uitgave van Conamus. Marketing en distributie worden verzorgd door Play It Again Sam


Voor meer informatie en/of foto's:
Evelyn Koopmans, Publiciteit Noorderslag weekend
050-3143711 (maandag en dinsdag), 06-28919661
E: evelyn@noorderslag.nl

Postbus 775
9700 AT Groningen

Aanvragen voor perskaarten/fotopassen uitsluitend per e-mail


Groningen, 29 oktober 2001

WAT BORRELT ER IN EUROPA EN NEDERLAND?
Eerste namen EuroSonic en Noorderslag bekend

Het Noorderslag weekend in Groningen, komend jaar op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari, signaleert nieuw Europees en Nederlands muziektalent en betekent voor de optredende bands en artiesten ruime aandacht van muziekindustrie, media en publiek. Het Noorderslag weekend, sinds een aantal jaren een uitverkocht evenement, helpt bands en artiesten bij het verdienen van platencontracten en/of optredens op toonaangevende festivals en in belangrijke clubs. Bovendien biedt het Noorderslag weekend een uitgelezen kans de beste nieuwe Nederlandse en Europese live-muziek te spotten.

Voor 2002 hebben de programmeurs van het Noorderslag weekend de volgende bands en artiesten vastgelegd.

EuroSonic, vrijdag 11 januari, binnenstad van Groningen, aanvang: 20.00 uur
Millionaire (België)
Monza (België)
Maximillian Hecker (Duitsland)
Celtica (Groot-Brittanië)
Paleface (Finland)
4Lyn (Duitsland)
David Kitt (Ierland)
Swan Lee (Denemarken)
Dead Brothers (Zwitserland)
Aereogramme (Groot-Brittanië)
Sergent Garcia (Frankrijk)

Noorderslag, zaterdag 12 januari, De Oosterpoort Groningen, aanvang: 20.30 uur
16 Down
Black Market Audio
Relax
Wealthy Beggar
Suimasen
Praful
Stuurbaard Bakkebaard
Soaptrip
Klein vs Fatmen

Het volledige programma van EuroSonic en Noorderslag wordt half november bekendgemaakt.

De kaartverkoop voor EuroSonic en Noorderslag start zaterdag 24 november bij de volgende verkooppunten: de 151 grotere postkantoren, de 33 GWK-kantoren, de 11 grotere VVV-kantoren, via de Ticketlijn (0900-3001250), via www.ticketservice.nl en de bekende voorverkoopadressen. In Groningen ook aan de kassa van De Oosterpoort en bij Plato en Elpee.

Kaarten voor EuroSonic kosten Euro 13,- (fl. 28,64); kaarten voor Noorderslag zijn Euro 26,- (fl. 57,29); een passe-partout voor beide avonden is Euro 34,- (fl. 74,92). Deze bedragen zijn exclusief servicekosten.

Het Noorderslag weekend Magazine met alle informatie over bands, tijden en zalen is half december beschikbaar.


Groningen, 8 oktober 2001

NOORDERSLAG WEEKEND IN GRONINGEN, VRIJDAG 11 EN ZATERDAG 12 JANUARI 2002

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 is Groningen voor de tiende keer het grootste live-podium van Europa tijdens het Noorderslag weekend. Met twee festivals (Noorderslag en EuroSonic), een Seminar en meer dan 1400 professionals uit de (inter)nationale muziekindustrie lanceert het Noorderslag weekend (inter)nationale carrières en biedt het een uitgelezen kans de beste nieuwe live-muziek te spotten.

EuroSonic Het showcase festival EuroSonic, op vrijdag 11 januari op een groot aantal podia in de binnenstad van Groningen, is een spannende kennismaking met het belangrijkste aanstormende Europese talent. Meer dan 70 bands en artiesten presenteren zich aan publiek en vertegenwoordigers van de (inter)nationale media en muziekindustrie. EuroSonic wordt live uitgezonden door Radio 3FM en is in heel Europa te beluisteren via het netwerk van de European Broadcasting Union (EBU).

Noorderslag Noorderslag, op zaterdag 12 januari in De Oosterpoort Groningen, is al 16 jaar een snel uitverkocht festival, waar meer dan 40 van de hotste Nederlandse rock-, pop- en dance-acts nadrukkelijk van zich laten horen. Met de uitreiking van de prestigieuze Popprijs zorgt Noorderslag altijd voor extra spanning bij publiek en vertegen-woordigers van media en muziekindustrie. Het festival wordt live uitgezonden door Radio 3FM.

In de loop van oktober worden de eerste namen van EuroSonic en Noorderslag bekendgemaakt. Begin november is het programma voor beide festivals volledig. De kaartverkoop voor Noorderslag en EuroSonic begint zaterdag 24 november aanstaande. Kijk voor het laatste nieuws op de website: www.noorderslag.nl

Noorderslag Seminar Met ruim 1400 deelnemers, waarvan 300 uit het buitenland, is het Noorderslag Seminar, op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari in De Oosterpoort Groningen, een ontmoetingsplaats van de Nederlandse en Noordwest-Europese muziekindustrie. In panels, workshops en discussies wisselen Europese (festival)programmeurs, (inter)nationale boekers en agenten, en andere aanverwante organisaties met elkaar van gedachten over actuele onderwerpen.